Nemeckú vládu znepokojuje možný štátny bankrot Argentíny

29.06.2014 Celý región

Hamburg 29. júna (TASR) - Nemecká spolková vláda varovala argentínsky kabinet pred zastavením platieb Nemecku.

Agentúra DPA sa odvoláva na správu v najnovšom vydaní spravodajského týždenníka Der Spiegel. Uvádza, že Argentíne hrozí opäť štátny bankrot.

Argentína dlhuje Nemecku 2,6 miliardy eur. V dokumente, z ktorého týždenník čerpá, sa uvádza: "Od Argentíny očakávame, že svoje platobné povinnosti voči Nemecku splní v takom rozsahu, ako sa dohodlo".

Vláda v Buenos Aires sa nachádza v spore s hedžovými fondmi, ktoré sa nezúčastnili na odpustení časti svojich pohľadávok voči tejto latinskoamerickej krajine. Nezmenili svoje stanovisko a žiadajú, aby im vláda vyplatila investované prostriedky do jej dlhopisov v pôvodnej výške. Ak by sa domohli splnenia svojej požiadavky, 1,3 miliardy USD (954,45 milióna eur), postup vlády by rozhorčil veriteľov, ktorí časť dlhu Argentíne odpustili.

K dohodám v rokoch 2005 a 2010 pristúpilo vyše 92 % veriteľov. Súhlasili s odpísaním 75 % z hodnoty pôvodného dlhu a dali tak Argentíne čas na zotavenie ekonomiky.

Je dosť možné, že Argentína situáciu nezvládne a rozhodne sa pre vyhlásenie štátneho bankrotu. Rozhodnutie by malo byť známe v pondelok (30.6.). Termín jeho oznámenia sa však môže predĺžiť ešte o 30 dní. (1 EUR = 1,3620 USD).
 

Vyberte región